AGENDA

Op deze pagina vindt u de activiteiten van dit seizoen. De bijeenkomsten vinden normaal gesproken plaats in Het Voormalig Verenigingsgebouw aan de Molenstraat 14 te Scheemda. Soms maken we gebruik van de Esbörg in Scheemda, vanwege een verwachte grotere opkomst dan gebruikelijk. De activiteiten starten om 20.00 uur en duren doorgaans tot 22.00 uur.

We vragen een bijdrage in de onkosten van € 7,50 per persoon ter plaatse en contant te voldoen. Als de lezing plaatsvindt in het voormalige verenigingsgebouw aan de Molenstraat 14 te Scheemda zijn consumpties inbegrepen, elders, zoals in De Esbörg niet. De zaal is open vanaf 19.30 uur en de lezingen zijn van 20.00-22.00 uur.

Eerstvolgende lezing:

19 november 2018 Miriam van Reijen- Spinozalezing

Voor deze filosofielezing is Miriam van Reijen uit Breda uitgenodigd als spreekster, omdat zij heeft gepubliceerd en gedoceerd over het werk van Spinoza, wereldwijd de bekendste filosoof die in Nederland is geboren en daar zijn werkzame leven heeft doorgebracht met denken, schrijven, zijn omgang met vrienden, én niet te vergeten met het slijpen van lenzen. 

In haar lezing gaat Miriam van Reijen voor de pauze in op het leven en de filosofie van Spinoza en zal aandacht besteden aan de inhoud van zijn meesterwerk Ethica. Filosoferen in de zin van hoe om te gaan met emoties is een specialiteit van dr. M. van Reijen.

De specifieke problemen binnen de provincie  Groningen rond de bodemdaling veroorzaakt door zout- en gaswinning, met name de emoties ontstaan door schade aan huizen worden in de lezing van Miriam van Rijen beschouwd vanuit haar interpretatie van de opvattingen van de filosoof Spinoza.

Kan een filosofie uit de 17-de eeuw als die van Spinoza ons nog steeds helpen beter te leren leven (met onze emoties) in de 21-ste eeuw?

Filosovisites 2018-2019

Datum

Locatie

Spreker

29 oktober

Molenstraat

Theo Lijster

De grote vlucht inwaarts: wat doen we in een met collectief narcisme overladen netwerksamenleving waarbinnen een scherpe mening belangrijker is dan een weloverwogen oordeel?  

19 november

Molenstraat

Miriam van Reijen

Spinozalezing over het verband tussen de filosofie van Spinoza en de gevolgen van bodemdaling en aardbevingen door aardgaswinningen in Oost-Groningen.

28 januari

Molenstraat

Arie Zwiep

Bijbelse hermeneutiek: dhr. Zwiep gaat in op vragen die bij de toehoorders leven op het gebied van het lezen, begrijpen en interpreteren van de Bijbel.

13 mei

Molenstraat

Gwenda van der Vaart

Filosofie en kunst.  Welke bijdrage kan kunst leveren aan de veerkracht in Oost-Groningen.


 
WJHN15


Cookies helpen ons onze services te leveren. Door onze services te gebruiken, geeft u aan akkoord te gaan met ons gebruik van cookies. OK