Filosovisites 2019-2020

Terugkijkend op interessante seizoenen en afgelopen seizoen een heus symposium, kondigen wij, Vrienden van filosofie in OostGroningen, met gepaste trots de Filosovisites voor 2019-2020 aan met onze eerste filosovisite op DONDERDAG 31 oktober 2019.

We hebben het fenomeen Jannah Loontjes kunnen verleiden naar Oost-Groningen te komen, bij uitzondering dus op een donderdagavond. We hebben haar gevraagd vanwege haar zeer boeiende opiniestukken en recensies in Trouw, NRC en de Volkskrant. Jannah Loontjens is schrijfster, dichteres en filosofe.  De iets “rebelse” Loontjes is momenteel docente filosofie aan twee kunstacademies. Sinds 2017 verzorgt ze ook een maandelijkse rubriek in het Filosofie Magazine, waarin ze filosofen bespreekt die van invloed zijn geweest op haar eigen denken en schrijven. Ze houdt een lezing over het existentialisme in 2019. Na de filosofielezing kan misschien ook uw leven veranderen door de invloed van het existentialisme op uw denken over ....vrij zijn.....

We kondigen via onze persoonlijke netwerken de aanstaande Filosovisites aan, maar maken ook gebruik van (digitale) media als: www.oostgrunn.nl www.uitagendaoldambt.nl ,  en www.uitservice.nl  Als het even meezit ook via de lokale pers zoals het Streekblad en het Dagblad van het Noorden. Soms delen we flyers uit onder onze vrienden en in onze netwerken. Wilt u via mail op de hoogte gehouden worden van onze achtiviteiten? Stuur dan een mailtje naar filosofieoostgroningen@filosofieoostgroningen.nl 

Suggesties zijn welkom!

Datum

Locatie

Spreker

31 oktober DONDERDAG!


Molenstraat

Jannah Loontjes

'Existentialisme in 2019?'

25 november

Molenstraat

Jabik Veenbaas

'De moderne economie in het perspectief van de verlichting'

Een filosofielezing van Jabik Veenbaas over de filosoof van ons dagelijkse brood Adam Smith. 

Zie ook:

https://www.nrc.nl/nieuws/2019/08/29/het-misverstand-van-de-onzichtbare-hand-a3971554 

27 januari

Molenstraat

Geurt Busser

'Wat kan een kunstenaar vertellen over wat hem bezielt?'

Een lezing over de Bussers filosofie achter de schilderijen. Maar ook zijn gedachten over de natuur in het Waddengebied als decor voor slechts de kaasa van de toeristenindustrie. 

6 april

Esborg

Désanne van Brederode

'Ze hebben volle agenda's maar lege zielen'.

Met een scherp oog voor modieuze flauwekul en weet precies de juiste toon te treffen om leeg, quasi-kunstzinnig of zweverig gewauwel onderuit te halen. Een bekende opmerking van haar: 

11 mei

 Molenstraat

Han Thomas Adriaenssen

'De geschiedenis van het filosofisch sceptisisme, van Aquino tot Descartes'

Sceptisisme is als filosofiestroming in Nederland en daar buiten weer helemaal actueel. Het is een denkhouding waarbij men twijfelt aan elke waarheid.

Sceptici stellen zich tot doel allerlei beweringen op de rand van de wetenschap kritisch te onderzoeken en het publiek over de resultaten te informeren.
WJHN15


Cookies helpen ons onze services te leveren. Door onze services te gebruiken, geeft u aan akkoord te gaan met ons gebruik van cookies. OK